Япония продаде 80 тона злато, използвано за монети. Правителството прибягна до този ход, за да финансира част от огромния финансов пакет за борба с коронавирус кризата. Това обявиха представители на правителството пред "Ройтерс".

Япония може да ограничи туризма като противоепидемична мярка

Япония може да ограничи туризма като противоепидемична мярка

Рейтингът на премиера пада заради вируса

С публичен дълг два пъти по-голям от размера на икономиката и данъчните постъпления са засегнати от предизвиканата от пандемията рецесия, финансовото министерство, принудено от натиска, откри неданъчни приходи, за да покрие растящите разходи за преодоляване на здравната криза.

Министерството обикновено използва резерви, заделени като специални сметки и печалбата на Японската банка и други агенции се връщат в държавната хазна след приключване на годишния отчет.

Япония с рекордни 3041 новозаразени с COVID-19 за ден

Япония с рекордни 3041 новозаразени с COVID-19 за ден

Страната бележи най-високите дневни стойности от началото на пандемията

Този път министерството прибягна до рядък ход, който замесва и централната банка. Отделът към ведомството, който отговаря за международните дела, продаде част от доларовите резерви на Японската банка. С получените йени отделът купи злато от друг отдел на министерството, отговарящо за управление на дълга.

От продажбата на златото отделът за управление на дълга ще получи 500 милиарда йени (4,84 милиарда долара), които ще бъдат използвани за финансиране на новия пакет, който ще подпомогне изследванията и развитието в университетите, казаха двама източници пред агенцията.

Японската банка обяви, че ще купи долари от министерството като предпазна мярка срещу нестабилност на пазарите вследствие на пандемията.

Някои анализатори смятат, че тези действия са предприети от финансовото министерство, тъй като иска да избегне поемане на твърде голям дълг или използване на парите на данъкоплатците за финансиране на пакета.

От гледна точка на фискалната консолидация, това може да се опише като ефективно използване на държавно имущество, коментират експерти.