Японският министър-председател Йошихиде Суга ще председателства среща на коронавируса в понеделник, която ще решава за нови противоепидемични мерки, предаде "Ройтерс".

Токио може допълнително да ограничи програмата за субсидиране на пътуванията в опит да ограничи нарастващите инфекции, тъй като рейтингът на премиера рязко пада в борбата с пандемията.

Суга може временно да спре туристическата кампания, насочена към стимулиране на икономиката, до столицата Токио и град Нагоя, големият индустриален център на префектура Айчи, съобщиха от кабинета на премиера.

Губернаторът на Осака Хирофуми Йошимура в събота заяви, че е поискал от правителството да удължи спирането на туристическата програма, наложена на региона Осака.

Япония с рекордни 3041 новозаразени с COVID-19 за ден

Япония с рекордни 3041 новозаразени с COVID-19 за ден

Страната бележи най-високите дневни стойности от началото на пандемията

Въпреки че Япония не е регистрирала огнища като тези, които са засегнали Съединените щати и части от Европа, инфекциите са се влошили с настъпването на зимата, особено в региони като северния остров Хокайдо и град Осака.

Страната отбеляза над 3000 нови инфекции за първи път за един ден в събота, а Токио, столицата и най-големият град на Япония, потвърди 621 нови случая. 

През уикенда социологическите проучвания установиха, че обществената подкрепа за министър-председателя е подкопана заради неговото справяне с пандемията. Анкета на вестник в Mainichi в събота показа, че рейтингът на одобрението му е спаднал до 40%, което е 17% спад спрямо миналия месец.

Южна Корея и Япония хвърлят армията срещу коронавируса

Южна Корея и Япония хвърлят армията срещу коронавируса

Южнокорейските войници ще помогнат за разширяване на тестването

Само три месеца на поста, след като предшественикът му Шиндзо Абе внезапно подаде оставка поради лошо здраве, Суга също е подложен на натиск заради други противоречия, включително отхвърлянето на учени от научно-консултативен комитет.