Южна Корея и Япония мобилизират армията в помощ на здравните работници в борбата с коронавируса, информира "Ал Джазира".

Южнокорейските войници ще помогнат за разширяване на тестването срещу коронавирус, а също така за проследяване на случаите. Здравни специалисти от японската армия ще запълнят недостига на персонал в болниците в най-засегнатите региони Хокайдо и Осака.

Пандемията се завърна в Южна Корея

Пандемията се завърна в Южна Корея

Ръст на заразените в Сеул

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин нареди правителството да мобилизира всеки достъпен източник за проследяване разпространението на заразата и увеличаване на местата за тестване с разполагане на армията и повече държавни служители.

Заповедта е издадена след информацията на Корейските центрове за превенция и контрол на заболяванията, че са потвърдени повече от 600 нови случая на коронавирус. В момента 8311 пациенти са под карантина, което е рекорд от началото на епидемията.

Южна Корея със спад на заразени

Южна Корея със спад на заразени

След рекорда преди ден

Мун подчерта, че работното време на местата за тестване трябва да бъде увеличено, за да може хората да се тестват, когато им е удобно. Освен това трябва да се изградят места за тестване, до които може да се отиде с кола.

За разлика от другите държави Южна Корея избягва блокада, но използва голяма система за проследяване, тестване и поставяне под карантина.

От началото на епидемията в Южна Корея има 38 161 потвърдени случая и 549 починали.

В Япония говорителят на правителството съобщи, че медицински сестри от японската армия ще бъдат разположени в Хокайдо и Осака в помощ на здравния персонал заради скок на заразените.

Япония има общо 163 000 случая и 2300 починали.