Япония обяви, че китайски кораби са плавали в японски териториални води около оспорвани острови в Източнокитайско море, съобщава "Франс прес".

Действията на Пекин идват няколко дни след първата визита на новия военен министър на САЩ Джеймс Матис в Япония, който обеща Вашингтон да защити Токио срещу териториалните претенции на Китай.

САЩ да внимават в Източна Азия, предупреди Китай

САЩ да внимават в Източна Азия, предупреди Китай

Позицията на Китай е в отговор на коментар на военния министър на САЩ

Три кораба са навлезли във водите около необитаемата верига от острови, се отбелязва в съобщение на Бреговата охрана на Япония. Островите Сенкаку, в Китай се наричат Дяоюйдао, са контролирани от Япония.

В съобщението се допълва, че корабите се пристигнали в района около 14 часа местно време и са плавали в южна-югозападна посока.

В друго съобщение се пояснява, че корабите са напуснали зоната около 2 часа по-късно.

Ще има война между САЩ и Китай, смята най-близкият съветник на Тръмп

Ще има война между САЩ и Китай, смята най-близкият съветник на Тръмп

Крайнодесният Стив Банън

Само преди два дни Матис заяви в Токио, че веригата от острови е предмет на дългогодишен договор за отбрана между Япония и САЩ.

Островите са в центъра на дългогодишен спор между Токио и Пекин, който се разширява до няколко други държави в Южнокитайско море.

През уикенда Китай побърза да обвини САЩ, че се опитват да създадат регионална нестабилност с коментарите на Матис.

Обаче днес външното министерство на азиатския гигант, цитирано от Ройтерс, приветства предложението на шефа на Пентагона, че дипломацията трябва да бъде приоритет в Южнокитайско море и че не се планират големи американски действия в региона заради поведението на Пекин.