Япония иска да забрани продажбата на нови автомобили на бензин до 15 г. като част от плана за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г., информира АФП.

Новата политика може да бъде обявена най-рано следващата седмица, която ще надгради действията за насърчаване купуването на електрически и хибридни автомобили, пише вестник "Майничи Шимбун", но не се позовава на източници.

През октомври премиерът Йошихиде Суга постави крайния срок 2050 г. Япония да стане въглеродно неутрална, принуждавайки големите компании да започнат да изготвят планове как да намалят въглеродните емисии.

Решението е приветствано от активисти и ООН, но Япония изключително много разчита на изкопаеми горива и правителството все още не е разкрило подробности как ще постигне тази цел.

Задачата на азиатската държава е да увеличи дела на хибридните и електрически автомобили до 50-70% през следващите 10 г. от около 40% през 2019 г.

През септември Калифорния си постави за цел всички продавани автомобили в щата да бъдат с нулеви емисии от 2035 г.

Великобритания в същото време си постави по-амбициозна цел - забрана продажбата на автомобили на дизел и бензин от 2030 г.