Японското министерство на отбраната и силите за самоотбрана получиха инструкции в случай на среща с неидентифицирани летящи обекти (НЛО), които, наред с други неща, трябва да се събира възможно най-много информация за обекта, съответните инструкции са одобрени от министъра на отбраната Таро Коно, съобщава NHK, цитирани от ТАСС. 

По-специално, инструкциите съдържат изискване пилотите да информират възможно най-бързо за появата на НЛО или безпилотен самолет. В допълнение, документът определя изискванията за анализ на получените данни и оценка на възможната заплаха за сигурността на Япония.

Пилотите също трябва да правят снимки или видеоклипове на обекта.

През април Коно разпореди изготвянето на инструкции за Силите за самоотбрана в случай на среща с НЛО.

В същото време тогава министърът поясни, че не вярва в тяхното съществуване.

Пентагонът пусна видео клипове с НЛО

Пентагонът пусна видео клипове с НЛО

Записите са от архива на флота

В края на април Пентагонът публикува видеозаписи на американския флот, които, както се отбелязва в съобщение за пресата, заснемат "въздушни явления", които са описани като неидентифицирани.

Това са кадри, направени от екипажите на американски бойни самолети през ноември 2004 г. и януари 2015 г.

Както се посочва, видеоклиповете попаднаха в интернет още през 2007 и 2017 г., но тогава Министерството на отбраната не даде разрешение да се публикуват, въпреки че впоследствие бе потвърдена автентичността на архивите на американския флот.

След това Министерството на отбраната на САЩ реши да създаде работна група за разследване на появата на неидентифицирани летящи обекти на НЛО.

Пентагонът създаде работна група за разследване на НЛО

Пентагонът създаде работна група за разследване на НЛО

Вашингтон е особено разтревожен от шпионския потенциал на Китай