Това е сцена, която редовно се случва по света: пешеходци не отлепят поглед от мобилните си телефони, докато вървят, което води до катастрофи или други инциденти. Но японски град каза стига толкова.

Властите в град Ямато, близо до Токио, внесоха законопроект в градския парламент за налагане на забрана на хората да използват телефоните си, докато вървят.

Расте броят на хората, които използват смартфони и следователно броят на инцидентите в гъстонаселените райони, каза градският представител Масаки Ясуми пред АФП.

"Ние искаме да предотвратим това", подчерта той и добави, че ако предложението бъде прокарано, това ще е първата подобна забрана в Япония. Но представителят увери, че няма да има наказание за тези, които не могат да отклонят вниманието си от телефоните по улиците на града. Той изтъкна, че се надява хората да станат по-осъзнати за рисковете при използване на телефон по време на движение. 

Постери и съобщения ще информират гражданите за правилото, което се очаква да влезе в сила следващия месец.

През 2014 г. проучване на японския мобилен гигант NTT Docomo е установило какво ще се случи, ако 1500 души използват кръстовището на Шибуя в Токио, докато гледат в телефоните си. Резултатите показват, че 2/3 няма да могат да пресекат без инцидент, 446 сблъсъка, 103 души ще бъдат съборени на земята и 21 случая, при които пешеходците изтърват телефоните си. 

Увеличават се и инцидентите между хора, които използват телефоните си, докато карат колело и пешеходците. При някои случаи семействата на жертвите искат компенсация до 100 милиона йени (1 милион долара).