Японски изследователи показаха, че маските могат да предложат защита от въздушни капчици от коронавирус, но дори и хирургическите маски не могат напълно да предотвратят риска от заразяване, информира "Ройтерс".

Учени от Токийския университет са изградили добре изолирана стая с глави на манекени, поставени лице в лице. Едната глава, снабдена с компресорен инхалатор (небулайзер), е симулирала кашляне и изхвърляне на коронавирусни капчици. Другата глава е имитирала нормално дишане в стаята с вирусни частици във въздуха.

Памучна маска е намалила приема на вирусни частици с до 40% в сравнение без маска. Маска N95, използвана от здравните специалисти, блокира до 90% от вирусните частици. Но дори и с маска N95, добре поставена, някои вирусни частици успяват да преминат през нея.

Когато е поставена маска на кашлящия манекен, памучните и хирургически маски блокират повече от 50% от вируса.

Отделен екип от японски учени е направил симулации на суперкомпютър, които показват, че влажността има значителен ефект върху разпространението на вирусните частици.

Има консенсус сред здравни експерти по света, че коронавирусът може да се разпространява по въздуха. Центровете за превенция и контрол на заболяванията в САЩ промениха насоките си този месец. Според центъра патогенът може да стои във въздуха часове.

Вчера директорът на центъра Робърт Редфийлд съобщи, че са променили указанието, че двама души трябва да са били в контакт най-малко 15 минути, за да се предаде коронавирусът. Сега се посочва 15 минути за 24 часа.