Регионалните японски власти искат спешните мерки срещу пандемията да бъдат отменени преди планирания край на 7 март, предаде "Ройтерс". Основание за това даде спад в новите случаи на COVID-19. Това заяви министърът на икономиката на страната. Правителството ще търси експертни мнения, преди да се съгласи.

Япония започна имунизационната кампания

Япония започна имунизационната кампания

Имунизацията започна по-малко от 6 месеца преди Олимпиадата

Нарастването на случаите накара Япония да обяви извънредно положение миналия месец за 11 префектури, като поиска жителите да ограничат дейностите си, а бизнесът - да съкрати работното време. Извънредното положение вероятно ще бъде премахнато на етапи, въпреки че от предприятията ще бъде поискано да продължат да затварят по-рано, заяви главният секретар на кабинета Кацунобу Като в сряда.

Япония регистрира 1083 нови случая на COVID-19 във вторник, съобщи националната телевизия NHK, рязък спад в сравнение с пика от почти 8000 на 8 януари. Новите случаи в Токио са спаднали до нива, които не са наблюдавани от ноември. Три западни префектури, заедно с още три в централните и южните части на Япония, поискаха премахването на извънредното положение още тази седмица, заяви министърът на икономиката Ясутоши Нишимура късно във вторник.

Токио и съседните префектури ще останат в извънредно положение, каза Нишимура. Премиерът Йошихиде Суга ще се срещне с правителствени министри в сряда, за да обсъди премахването на извънредното положение в шестте регионални префектури, като окончателното решение се очаква в петък, съобщиха новини от Джиджи, позовавайки се на неидентифицирани правителствени източници.

Припомняме, че по-рано този месец започна и имунизацията.

На първо място ваксина ще бъде поставена на около 4 милиона медицински и социални работници. След това ще бъдат ваксинирани около 36 милиона души, които са на възраст над 65 години. След това кампанията ще бъде разширена до 8,2 млн. души в Япония с хронични заболявания и чак от май други категории граждани ще могат да получават ваксини.

За първи път от 11 г. Япония отчете спад на починалите за година

За първи път от 11 г. Япония отчете спад на починалите за година

По-малкият брой на починалите може да се свърже с резкия спад на сезоните грипни инфекции

Миналата година Япония подписа споразумения за доставка на коронавирусни ваксини с Pfizer, както и с британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca и американската биотехнологична фирма Moderna.

Лекарите в Япония обаче ще трябва да изхвърлят част от коронавирусната ваксина, произведена от американската фармацевтична компания Pfizer, заради липсата на достатъчен брой специализирани спринцовки.

Броят на починалите в Япония през 2020 г. е спаднал с 9373 (0,7%) спрямо година по-рано до 1 384 544. Това е първото понижение от 11 г., показаха предварителните данни на Министерството на здравеопазването.

По-малкият брой на починалите може да се свърже с резкия спад на сезоните грипни инфекции заради наложените от правителство ограничения в борбата с коронавируса, включително носене на маска и редовно миене на ръцете.