Лекарите в Япония ще трябва да изхвърлят част от коронавирусната ваксина, произведена от американската фармацевтична компания Pfizer, заради липсата на достатъчен брой специализирани спринцовки. Това съобщи на пресконференция в Токио генералният секретар на правителството Кацунобу Като, цитиран от ТАСС.

"Не е лесно да купите точното количество от тези специални спринцовки, няма толкова много по света", поясни той и допълни: "В момента водим преговори с няколко производители."

Япония удължава извънредното положение до 7 март

Япония удължава извънредното положение до 7 март

В десет префектури с още един месец

Всеки флакон с ваксината на Pfizer съдържа количество за шест инжекции, но само специализирани спринцовки могат да го извлекат изцяло. Използването на обикновени спринцовки дава възможност за изпомпване само на пет дози от ваксината.

"Оставащата във флаконите част от препарата ще трябва да бъде изхвърлена", призна генералният секретар на кабинета. В резултат на това с вече поръчаната партида от ваксината на Pfizer ще може да се ваксинират само около 60 млн. души вместо 72 млн. според първоначалния план.

Японското министерство на здравеопазването, труда и социалните грижи на 14 февруари одобри използването на ваксината на Pfizer в страната. Ваксинацията ще започне на 17 февруари.

Япония сменя либералния подход и налага глоби за нарушители на коронавирус мерки

Япония сменя либералния подход и налага глоби за нарушители на коронавирус мерки

Япония глобява до $3000, а в Южна Корея има и осъдени на месеци затвор за нарушения

На първо място ваксина ще бъде поставена на около 4 милиона медицински и социални работници. След това ще бъдат ваксинирани около 36 милиона души, които са на възраст над 65 години. След това кампанията ще бъде разширена до 8,2 млн. души в Япония с хронични заболявания и чак от май други категории граждани ще могат да получават ваксини.

Миналата година Япония подписа споразумения за доставка на коронавирусни ваксини с Pfizer, както и с британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca и американската биотехнологична фирма Moderna.