Вицепремиерът на Япония Таро Асо беше принуден да оттегли изказването си, че жените, които нямат деца, са причина за ниската раждаемост и застаряващото население, пише "Гардиън".

Асо, който също е финансов министър, заяви по време на среща с избиратели в югозападния японски град Фукуока през уикенда, че по-възрастните хора нечестно са критикувани и призовавани да обяснят демографската криза в страната.

Япония с най-големия отрицателен естествен прираст от 1899 г.

Япония с най-големия отрицателен естествен прираст от 1899 г.

Отрицателен прираст от 448 000

"Има много странни хора, които казват, че възрастните са виновни, но това не е вярно", казал Асо, цитиран от местни медии.

"По-скоро тези, които не раждат деца, са проблемът. Застаряващото население и  намаляващият брой на децата са основните проблеми в средносрочен и дългосрочен план", добавил вицепремиерът.

По-късно Асо оттегли коментарите си, след като депутати от опозицията го обвиниха в безчувственост към двойките, които искат да имат деца, но не могат.

78-годишният политик се защити, че медиите са извадили думите му от контекста и че той просто се е опитал да подчертае каква заплаха за икономиката на Япония е спадът на раждаемостта. 

"Бих искал да оттегля коментарите си, ще бъда внимателен в изказванията си", обяви Асо.

Национални данни показват, че населението на Япония се е стопило с 448 000 души през 2018 г. Броят на новородените през изминалата година е спаднал до 921 000 - най-ниското ниво за последните повече от 100 г.

Експерти посочват няколко фактора за ниската раждаемост, включително високите разходи за отглеждане на деца, дългата работна седмица и липса на осигуряване на децата.