Властите в японския град Кобе препоръчаха на 287 000 жители в няколко района да се евакуират заради приближаването на извънредно силния тайфун "Джеби", който в Япония е обозначен с номер 21, съобщи РИА Новости.

Подобна препоръка отправиха и властите на град Хирошима за 90 000 жители.

Към този час в Япония са отменени 632 полета в централната и в югозападната част на страната заради приближаването на мощния тайфун. Авиопревозвачите бяха принудени да отменят полетите, чиито излитания и кацания са в градовете в района на Кансай, също и Осака и Кобе.

Броят на променените полети се увеличава. Железопътните компании, особено най-голямата West Japan Railway Company е принудена да отмени скоростните влакове Синкансън и експресните към градовете Осака, Хирошима, а така също и свързващите най-големия японски остров Хонсю с остров Сикоку.

Отменено е и движението на ферибота между префектурите Канагава и Тиба в съседство с Токио.

Към настоящия момент тайфунът се приближава към Япония от югоизток и се движи на север. Очаква се в сряда сутринта той да обхване цялата територия на страната.

Налягането в центъра на тайфуна е 945 хектопаскала. Силата на вятъра е 45 м/сек., при порив до 60 м/сек. Метролозите го определиха като най-мощния за тази година.