Японските гласоподаватели са дълбоко разделени относно кампанията на премиера Шиндзо Абе за ревизиране на 70-годишната пацифистка конституция.

Това показва социологическо проучване на Nikkei Inc/TV Tokyo, цитирано от Ройтерс.

Изследването, публикувано на годишнина от създаването на конституцията, показва увеличаване на подкрепата за промяна на основния закон, написан от САЩ след победата над Япония през Втората световна война. Оттогава конституцията на азиатската страна не е променяна.

Сондажът разкрива, че 46% от респондентите подкрепят запазване на настоящата конституция - 4% по-малко в сравнение с подобно проучване от миналата година.

45% от японците искат изменение на конституцията - увеличение от 5% спрямо преди година.

Абе заяви в понеделник, че влошаването на "ситуацията със сигурността" заради КНДР подсказва, че е настъпило точното време за предприемане на "историческа стъпка към голямата цел за конституционна реформа".

Тези членове на обществеността, които смятат, че конституцията е безсмъртен том вече са малцинство, добави той по време на събитие в Токио.

През март либералдемократите на премиера официално предложиха правителството да се сдобие с възможности за поразяване на вражески бази и за подсилване на ракетната отбрана на фона на заплахите от страна на КНДР.

Според Член 9 от японската конституция страната няма право да води война.

Отделно проучване на Kyodo от събота показва, че 49% от респондентите смятат, че Член 9 трябва да бъде променен, а 47% са на противоположното мнение.