Владимир Путин и Си Дзинпин са се срещали около 40 пъти, откакто лидерът на Китай пое президентството през 2012 г. В много отношения другарството между двамата започна да определя дипломатическите отношения между Москва и Пекин през последното десетилетие, пише "Индипендънт".

Си направи първото си задгранично посещение в Москва като президент през 2013 г. и това последно посещение идва следващата седмица, след като му беше даден безпрецедентен трети мандат като президент. През това време поздравите между Си и Путин се развиха от "скъпи президенте" до "скъпи приятелю" и по-късно до "моят стар приятел". Миналата година, само няколко седмици преди силите на Москва да нахлуят в Украйна, лидерите се срещнаха и обявиха "безгранично" партньорство между техните две нации.

В исторически план отношенията между Китай и Русия са изпълнени с недоверие и конфронтация, особено в разгара на разкола по време на Студената война в края на 60-те години на миналия век, но Путин и Си промениха динамиката. При последното си посещение в Москва през 2019 г. Си говори за своето "дълбоко лично приятелство" с руския си колега. "През последните шест години се срещнахме близо 30 пъти. Русия е страната, която съм посещавал най-много пъти, а президентът Путин е моят най-добър приятел и колега", каза Си. И двамата лидери споделят целта да променят световния ред и ще продължат да го следват.

Въпреки това, нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. изясни естеството на техните отношения и е ясно, че Си и Пекин имат надмощие. Търговията между двете нации расте стабилно от години, но през 2022 г. достигна рекордните 1,28 трилиона юана (153 милиарда паунда), според китайски данни. Това бележи увеличение от около 30 процента спрямо 2021 г., дължащо се отчасти на това, че китайските компании разграбват петрола и въглищата на намалени цени, въпреки че други правителства избягват руското гориво като част от обширен санкционен режим от западните държави, които се стремят да накажат Москва за нейната война.

Путин се опита да представи подкрепата на Запада за Украйна като екзистенциална заплаха за Русия, обвинявайки членовете на НАТО, че се включват пряко в конфликта, като доставят оръжия и друга подкрепа на Украйна. Като цяло това е в унисон със Си, поне по отношение на това, което Пекин вижда като непропорционално влияние на Запада върху света, а Пекин все пак не осъди инвазията. Във време, когато и Китай, и Русия са изправени пред по-мразовити отношения със САЩ - включително търговия (в случая с Пекин) и сигурност, има смисъл Китай да не се възползва максимално от отношенията си с Русия.

Но докато Путин беше притиснат в ъгъла от инвазията си - той трябва да удари Запада, оставяйки нацията си все по-изолирана на световната сцена - ясно е, че Китай има други възможности и иска да ги използва. През октомври Путин каза, че отношенията с Китай са на "безпрецедентно ниво" и че Си е негов "близък приятел", като президентът изглежда усеща, че Пекин може да се чувства по-неудобно от ситуацията в Украйна.

В интерес на истината Си - който се превърна в най-доминиращия лидер, който Китай е имал след Мао Цзедун - очевидно има повече глобални амбиции. Този месец Пекин посредничи за разведряване между дългогодишните близкоизточни съперници Иран и Саудитска Арабия. А миналия месец представи мирен план за Украйна. Предложението е неясно, но подчертава, че Китай се стреми да си създаде роля на глобален посредник.

Що се отнася до тази последна среща между Путин и Си в Москва, руски официален представител каза, че двамата ще обсъдят конфликта в Украйна, както и "военнотехническо сътрудничество". Кремъл каза, че ще бъдат подписани "важни" двустранни документи, без да дава подробности. Говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин каза, че посещението на Си ще укрепи икономическите партньорства и ще насърчи "мира". Китай заяви, че ще поддържа "обективна и справедлива позиция" по отношение на войната в Украйна и "ще играе конструктивна роля в насърчаването на преговорите за мир".

Целта за Путин е ясна: той се нуждае от Си - изцяло. Фактът, че двамата ще имат неформален обяд в понеделник, преди по-официалните разговори във вторник, показва, че руският президент иска да изясни колко близки са нациите. Относно Си, той изглежда щастлив да се занимава с Русия, стига това да отговаря на интересите на страната му. Повече търговия винаги ще бъде полезна, докато засиленото военно сътрудничество също би имало своите предимства. Москва би могла да подобри военноморския капацитет на Китай, като предостави на флота достъп до руските пристанища в Далечния изток и чрез споделяне на технологии. Има също така съобщения, че Си ще разговаря с украинския президент Володимир Зеленски - първият им контакт след нахлуването на Русия.

САЩ изразиха "дълбока загриженост", че Китай може да се опита да се позиционира като миротворец, като насърчава прекратяване на огъня. Но всяко прекратяване в този момент няма да доведе до справедлив и траен мир, каза в петък говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби. САЩ също предполагат, че Китай обмисля изпращането на оръжия на Русия - обвинение, което Китай се опита да отхвърли.

На този фон не очаквайте романсът Путин-Си да приключи скоро - но е ясно и кой сега държи юздите.