Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) гласува две резолюции за окупираните палестински територии, които Израел вярва, че пренебрегват еврейската връзка с религиозните места в Източен Йерусалим, съобщава "Франс прес".

Израел прекрати сътрудничеството си с базираната в Париж организация заради спорни резолюции, предложени от арабски страни. Те се отнасят до "окупирана Палестина" и са критични към израелското управление на палестинските религиозни места.

Бокова получила смъртни заплахи заради резолюцията за Източен Йерусалим

Бокова получила смъртни заплахи заради резолюцията за Източен Йерусалим

Несъгласието й с документа е станало причина

Има се предвид комплексът с джамията "Ал Акса" в Стария град в Източен Йерусалим - третото най-свещено място за мюсюлманите по света. 

Миналият четвъртък премиерът на Израел Бенямин Нетаняху се оплака, заявявайки, че "Израел няма връзка с Храмовия хълм и Западната стена ("Стената на плача") е като да кажеш, че Китай няма връзка с Великата китайска стена или Египет няма връзка с пирамидите".

Не за първи път ЮНЕСКО е сцена на напрежение. Арабски държави използват организацията за оказване на международен натиск върху Израел и съюзниците на еврейската държава.

През април организацията прие резолюция, която осъди "израелската агресия и незаконните мерки срещу свободата на вероизповедание и достъп на мюсюлманите до джамията "Ал Акса", не споменавайки името на еврейското свещено място - Храмовият комплекс.

Това накара Нетаняху да предложи "семинар по еврейска история" за служителите на ООН в Израел.

През 2011 година палестинците бяха приети като страна членка на организацията, което накара САЩ да спрат плащанията за ЮНЕСКО.

Обаче шефът на ЮНЕСКО Ирина Бокова се дистанцира от гласуваните днес резолюции.