Унгарският премиер Витор Орбан и неговата партия "Фидес" не принадлежат към Европейската народна партия. Трябва да я напуснат. 

Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Polltico. Той направи изявлението в Щутгарт, Германия.

По думите му, тази партия не представлява християнските демократични ценности. 

Юнкер е убеден, че водещият кандидат на ЕНП на изборите за Европейски парламент Манфред Вебер ще се запита дали има нужда от гласа на такава пария. 

Припомняме, че по-рано Унгария и Брюксел за пореден път размениха остри реплики. 

Европейската комисия обвини правителството на унгарския премиер Виктор Орбан в разпространение на "шокираща" и "нелепа конспиративна теория", след като Унгария започна кампания срещу председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер.

Брюксел обвини Орбан в разгласяване на конспиративни теории

Брюксел обвини Орбан в разгласяване на конспиративни теории

Откривайки нов фронт срещу Брюксел няколко месеца преди европейските избори

Откривайки нов фронт срещу Брюксел няколко месеца преди европейските избори, Будапеща разпространи плакат с Юнкер и унгарско-американския милиардер Джордж Сорос, който често е мишена в Унгария.

Юнкер и Орбан отдавна са с обтегнати отношения. През 2014 г. Орбан и тогавашният британски премиер Дейвид Камерън безуспешно се опитаха да блокират кандидатурата на Юнкер за председател на Европейската комисия. Веднъж Юнкер се пошегува по време на среща с Орбан и го посрещна с думите: "Здравей, диктаторе". Унгария и Брюксел влязоха в сблъсък за задължителните мигрантски квоти. Будапеща отказва да приеме бежанци.

Унгария погна Юнкер и Сорос с нова кампания

Унгария погна Юнкер и Сорос с нова кампания

"Вие също имате право да знаете какво подготвя Брюксел