Европейската комисия обвини правителството на унгарския премиер Виктор Орбан в разпространение на "шокираща" и "нелепа конспиративна теория", след като Унгария започна кампания срещу председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер, информира "Гардиън".

Откривайки нов фронт срещу Брюксел няколко месеца преди европейските избори, Будапеща разпространи плакат с Юнкер и унгарско-американския милиардер Джордж Сорос, който често е мишена в Унгария.

Унгария погна Юнкер и Сорос с нова кампания

Унгария погна Юнкер и Сорос с нова кампания

"Вие също имате право да знаете какво подготвя Брюксел

През миналата година унгарските власти проведоха кампания "Спри Брюксел", но решението на Будапеща да използва снимка на Юнкер е ескалиране на словесната война между Унгария и евроинституциите.

Комисията реагира необичайно остро срещу страна членка. Говорителят Маргаритис Схинас заяви, че Европейската комисия се е ангажирала "за борба с дезинформацията и фалшивите новини" и този случай не е изключение.

"Кампанията на унгарското правителство е невъзможно да се опише. Шокиращо е, че такава нелепа конспиративна теория е достигнала до широката общественост. Няма конспирация. Унгарците заслужават факти, а не измислици", обяви Схинас.

Юнкер и Орбан отдавна са с обтегнати отношения. През 2014 г. Орбан и тогавашният британски премиер Дейвид Камерън безуспешно се опитаха да блокират кандидатурата на Юнкер за председател на Европейската комисия. Веднъж Юнкер се пошегува по време на среща с Орбан и го посрещна с думите: "Здравей, диктаторе". Унгария и Брюксел влязоха в сблъсък за задължителните мигрантски квоти. Будапеща отказва да приеме бежанци.