Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че през юли ще посети Вашингтон за търговски преговори със САЩ.

Ще говоря от името на всички европейци, търговията е в компетенциите на ЕС, ние трябва да разговаряме, да дедраматизираме тази ситуация, съобщи Юнкер след двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел. 

Търговските отношения между САЩ и ЕС се обтегнаха, след като Вашингтон наложи мита върху внос на стомана и алуминий от съюза, а Брюксел наложи ответни мерки върху американски продукти.

"Ще пътувам за Вашингтон и...ще представя европейската позиция. Не ми харесва тази идея...американската администрация иска да раздели ЕС...що се отнася до търговията. Това е компетенция на Европейския съюз. Трябва да дедраматизираме тези отношения. Нуждаем се от тези отношения. САЩ също се нуждаят от тези отношения. Не съм сигурен дали ще постигнем споразумение между САЩ и ЕС, но ще опитаме", обясни той.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел обяви, че Юнкер е получил мандат от ЕС за преговори с Доналд Тръмп във Вашингтон.

"Трябва да направим всичко възможно, за да избегнем търговска война", подчерта тя.

Френският лидер Еманюел Макрок пък заяви, че "Европа е показала единство пред неприемливата атака" на САЩ.