Европейската комисия и председателят й Жан-Клод Юнкер представиха „пътната карта” за следващите 12 месеца пред евролидерите на срещата в Братислава, съобщава Politico.

В картата са предложени пет инициативи: инвестиции, единен дигитален пазар, сигурност, отбрана и разрешаване проблемите на младежите.

Юнкер призова Европа да помогне на България за бежанците

Юнкер призова Европа да помогне на България за бежанците

Призовавам за изпращане на 200 гранични полицаи

Комисията предлага удвояване продължителността и финансовият капацитет на плана „Юнкер” (Европейски фонд за стратегически инвестиции). Комисията се надява предложението да бъде прието до март 2017 г. В област инвестиции ЕК също предлага план за външни инвестиции и конкретно за Африка и съседите на ЕС с цел изкореняване причините за миграцията. Предложението трябва да бъде прието до март 2017 година.  Третата инициатива е свързана с ускоряване на работата на капиталовия пазар в ЕС за допълнително финансиране на бизнеса.

Ние не сме Съединени европейски щати, а много по-силни, обяви Юнкер в годишната си реч пред ЕП
Обновена

Ние не сме Съединени европейски щати, а много по-силни, обяви Юнкер в годишната си реч пред ЕП

Европейската интеграция не може да бъде в ущърб на нациите

В плана за единен дигитален пазар се предлага реформа на телекомуникационния пазар за привличане на инвестиции; модернизиране на авторските права; 5G услуга в целия ЕС до 2025 година и помощ за предоставяне на свободен достъп до безжичен интернет в основните градове в ЕС до 2020 година. Комисията очаква Европейският парламент и Съветът на ЕС да приемат предложенията до юни 2017 година.

В областта на сигурността ЕК предлага новата европейската агенция за гранична и брегова охрана, която ще заработи от октомври, да предостави 200 допълнителни гранични служители и 50 автомобила помощ за България за опазване на външната граница на европейската страна.

Другите инициативи в сигурността: система за регистриране на пресичащите външните граници на ЕС граждани от трети държави ( да се приеме от ЕП и Съвета на ЕС до декември 2016 г. ); създаване на автоматична система за установяване кой може свободно да се придвижва в рамките на съюза ( крайният срок за приемане юни 2017 г. ).

По отношение на отбраната Комисията предлага изграждане на постоянна структура за сътрудничество в отбраната, включително създаване на общи бойни контингенти за военни интервенции при кризи; създаване на единен щаб на всички граждански и военни мисии на ЕС, за да действа по-ефективно и по-бързо; създаване на Фонд за отбрана, за да помогне за увеличаване на инвестициите в споделянето на военни възможности. Всички предложения Комисията се надява да бъдат одобрени от ЕП и Съвета на ЕС до юни 2017 година.

Комисията предлага също до юни 2017 година да се приеме създаването на Европейски корпуси за солидарност, които да подпомагат млади хора в нужда. Целта е до 2020 година в тях да вземат участие най-малко 100 хиляди младежи.