Коронавирусните инфекции в региона на Южна Азия са надхвърлили 30 милиона в петък, според официални данни на "Ройтерс", водени от Индия, която се бори с втора вълна COVID-19 и недостиг на ваксини в целия регион.

Индия, втората по население държава в света, този месец регистрира най-високата си смъртност от COVID-19 от началото на пандемията миналата година, което представлява малко над една трета от общия брой.

Регионът на Южна Азия - Индия, Бангладеш, Пакистан, Бутан, Непал, Малдивите и Шри Ланка - представлява 18% от глобалните случаи и почти 10% от смъртните случаи. Но нараства подозрението, че официалните данни за инфекции и смъртни случаи не отразяват истинския размер на проблема.

Този месец Индия отвори кампанията си за ваксинация срещу коронавирус за всички на възраст над 18 години. Въпреки това, тя не е успяла да задоволи търсенето на ваксини, въпреки че е един от най-големите производители на ваксини в света. Индия ваксинира хората си с ваксината AstraZeneca, произведена на местно ниво, Covaxin, произведена от местната фирма Bharat Biotech и започна да пуска руската Sputnik V.

Премиерът Нарендра Моди е изправен пред нарастваща критика за ваксините, тъй като само около 3% от 1,3 милиарда население на Индия са напълно ваксинирани, най-ниският процент сред 10-те държави с най-много случаи.

За да отговори на вътрешното търсене, Индия временно спря износа на ваксини през март, след като дари или продаде повече от 66 милиона дози. Спирането накара страните, включително Бангладеш, Непал, Шри Ланка и много в Африка, да се борят за алтернативни доставки.

Официалният отчет на Индия за ежедневните коронавирусни инфекции пада през последните няколко дни, което дава надежда, че втората вълна намалява. Но има сериозни опасения, че не се съобщава за много нови инфекции, до голяма степен поради липсата на тестове в провинцията.

Към петък Индия е докладвала за близо 27,6 милиона случая и 318 895 смъртни случая.

Тъй като е малко вероятно Индия да възобнови основния износ на ваксини срещу COVID-19 до октомври, други страни от Южна Азия, като Непал и Бангладеш, полагат дипломатически усилия, за да осигурят ваксини срещу COVID-19, запасите им се изчерпват.

Западната съседка на Индия, Пакистан, с покупки и дарения от Китай и средства от Световната здравна организация и алианса на ваксините GAVI, вече е осигурила повече от 18 милиона дози. В сряда Пакистан откри кампанията си за ваксинация за всички на възраст 19 или повече години.

Най-малко 219,17 милиона дози ваксини са приложени в Южна Азия до петък.

СЗО определя индийския вариант на коронавируса за глобална заплаха

СЗО определя индийския вариант на коронавируса за глобална заплаха

Щамът вече се е разпространил в повече от 30 страни

Пандемията продължава да опустошава страните по целия свят, броят на загиналите от Covid-19 в момента надхвърля 3,5 милиона.

Към петък сутринта общата натовареност от 168 769 079 и смъртните случаи съответно 3 507 115, според последните данни за Covid, публикувани от университета "Джон Хопкинс" (JHU). До момента в целия свят са приложени 1 772 270 270 дози ваксини.

Досега САЩ, най-тежко засегнатата страна както по отношение на случаите, така и на смъртните случаи, са регистрирали 33 217 720 инфекции с 593 282 смъртни случая, според университетските данни.

В четвъртък Бразилия съобщи за още 2 130 смъртни случая от Covid-19, което повиши броя на 456 753, съобщи Министерството на здравеопазването. Открити са общо 66 722 инфекции, което увеличава броя до 16 342 162, съобщи министерството. Бразилия е с втория най-висок брой на загинали в света от Covid-19, след САЩ, и трета по брой случай след САЩ и Индия.

Общият брой на починалите от COVID-19 може да е поне 6-8 млн. души

Общият брой на починалите от COVID-19 може да е поне 6-8 млн. души

Това обявиха от СЗО