Япония и Южна Корея проведоха първи разговори от възникналата между тях криза, съобщава "Ройтерс". 

Абе предложи среща с президента на Южна Корея след месеци на напрежение

Абе предложи среща с президента на Южна Корея след месеци на напрежение

Срещата ще бъде първата, откакто Южна Корея реши в края на ноември да запази военно споразумение с Япония

Южна Корея съобщи, че проведените днес разговори с Япония подчертаха взаимното разбирателство за управлението на системите за контрол на износа. Сеул добави, че двете страни ще проведат нов кръг разговори в южнокорейската столица в близко бъдеще.

Двете държави се съгласиха да продължат диалога, за да "допринесе за разрешаване на проблемите", обяви генералният директор за международната търговска политика на Южна Корея.

Висши представители на Южна Корея и Япония днес проведоха първа среща, откакто Япония наложи контрол върху износа на високотехнологични материали за Сеул от юли на фона на спор за принудителния труд по време на Втората световна война.

Япония и Южна Корея пред дипломатически сблъсък заради колониалното минало

Япония и Южна Корея пред дипломатически сблъсък заради колониалното минало

Активисти твърдят, че около 200 000 жени са били принудени да работят в бордеи между 1932 и 1945 г.

Токио обяви, че двете държави са постигнали напредък на днешните разговори, като намекна за потенциално подобряване на отношенията.

Японското правителство потвърди, че двете страни ще се срещнат в Сеул скоро и Япония ще реши за политиката си за контрол над износа след надграждане на двустранния диалог.

Южна Корея бясна: Япония ни обяви икономическа война

Южна Корея бясна: Япония ни обяви икономическа война

Решението да се извади Сеул от така наречения "бял списък" означава, че за японския износ за Южна Корея ще се изисква допълнителна проверка

Отношенията между двете държави са обтегнати, откакто през октомври Върховният съд на Южна Корея нареди на японски компании да компенсират жертвите на принудителен труд по време на колониалното управление на Япония на Корейския полуостров между 1910 и 1945 г.

Южна Корея обяви през август, че ще прекрати изпълнението на военния договор за споделяне на разузнавателна информация с Япония въпреки притесненията около ядрената и ракетната програма на КНДР. Сеул заяви намерението си малко след решение на Токио да понижи търговския статут на съседа.