Южна Корея иззе регистриран в Хонконг кораб, който се смята, че е бил натоварен с петрол за севернокорейски плавателен съд, което е в нарушение на наложените от ООН санкции, информира СиЕнЕн.

Според служител на южнокорейското външно министерство корабът Lighthouse Winmore е отплавал от пристанищния град Йосу в Южна Корея. Той е бил натоварен с петрол, който е прехвърлен на севернокорейски кораб в международни води на 19 октомври.

Санкциите на Съвета за сигурност на ООН забраняват прехвърлянето на товари на севернокорейски кораб, поясни източникът и добави, че корабът Lighthouse Winmore е конфискуван след връщането си в Йосу на 24 ноември. Екипажът на кораба също е задържан. На кораба е имало 23-ма китайци и двама граждани на Мианмар, изтъкна представителят и подчерта, че те ще напуснат страната, когато приключи разследването.

Ройтерс информира, че Lighthouse Winmore е един от 10 кораба, на които по настояване на САЩ пред ООН им е забранено да акостират на международни пристанища през този месец заради контакти с КНДР.

ООН включи в "черен" списък четири кораба през октомври.

Според Южна Корея Lighthouse Winmore е нает от тайванската компания Billions Bunker Group.