Работниците в една от държавите в Азия с най-много работни часове частично ще си отдъхнат. Парламентът на Южна Корея прокара законопроект за намаляване на работната седмица в опит да се подобри качеството на живот на хората, пише "Гардиън".

С мнозинство парламентът прие проектозакон, който предвижда намаляване на работната седмица от 68 на 52 часа. Законопроектът влиза в сила от юли и ще се прилага първо в големите компании, а впоследствие и в малките фирми.

Промените са част от предизборно обещание на президента Мун Дже-ин, който тази година подсигури 16% увеличение на минималната заплата.

Въпреки че бизнесът е против законопроекта, промените се разглеждат като необходими за подобряване на жизнения стандарт, откриване на нови работни места и увеличаване на продуктивността. Също така целят увеличаване на раждаемостта.

Министърът по въпросите на семейството и половото равенство Чун Хун-бек определи работната седмица като "нечовешки дълга" и подчерта, че това е фактор за бързо застаряващото южнокорейско население.

Новата работна седмица в Южна Корея ще представлява 40 часа и допълнителни 12 часа. На година ще струва на бизнеса около 11 милиарда долара за поддържане на същите нива на производство, според изследване на Корейския институт за икономически изследвания.

Южнокорейците на възраст под 18 г. ще могат да работят на седмица не повече от 35 часа в сравнение с 40 часа преди промяната.