Официално Южна Корея намали максималната работна седмица до 52 часа. Промяната влиза в сила от днес. Целта е да се подобри качеството на живот на гражданите на Република Корея, която е известна в света с дългите работни часове, съобщават Korea Herald и Asia News Network.

Новият закон, който е предизборно обещание на президента Мун Дже-ин, влиза в сила за фирми с повече от 300 служители.

Промените предвиждат намаляване на работната седмица от 68 на 52 часа, като ще се позволява на работниците да работят по 40 часа и 12 часа извънреден труд.

Фирмите, които карат служителите си да работят повече от 52 часа на седмица, са изправени пред заплахата от две години затвор и глоба от 24 484 долара.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Южна Корея е сред топ държавите с най-дълга работна седмица.

Преди въвеждането на закона южнокорейците работиха 300 часа повече на годишна база в сравнение с работниците в държави като САЩ и Италия, както и 700 часа повече в сравнение с Германия и Норвегия.

Проучвания показват, че дългата работна седмица в Република Корея не се дължи непременно на продуктивността на труда. През 2014 г. продуктивността на южнокорейците е 31,90 долара на час, което е сравнително ниско спрямо средното ниво в държавите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, което е 49 долара на часа.

Но според експерти разликата се дължи в културата и структурата на пазара на труда.

Преди промяната южнокорейците работиха по 52 часа и 16 часа извънреден труд.