Южна Корея регистрира 168 нови случая на коронавирус, като публикува най-ниския дневен брой от три седмици след налагане на по-строги правила за социално дистанциране, за да притъпи втора вълна от инфекции, предаде "Ройтерс".

Общите инфекции са нараснали до 21 010, с 333 смъртни случая, сочат данните, публикувани от Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията в събота.

Новите случаи в петък бяха най-ниските, откакто се появи голямо огнище на християнска църква, чиито членове присъстваха на голям политически митинг на 15 август.

Ежедневните отчети се колебаят под 200 през последните три дни, след като достигнаха връх на 441 в края на миналата седмица, знак, че по-строгите ограничения на социалното дистанциране, въведени миналата неделя, започнаха да влизат в сила.

Южна Корея връща част от ограниченията заради ръст на заразените с коронавируса

Южна Корея връща част от ограниченията заради ръст на заразените с коронавируса

Ограничава работата на ресторанти, барове и фитнес залите

Мерките включват безпрецедентна стъпка за ограничаване на работата на заведенията за хранене в столичния район на Сеул, където се концентрира настоящото разпространение, като се забранява храненето на място след 21:00 и ограничаване на франчайзите за кафе и хлебни изделия до вземане и доставка за дома през целия ден.

Правителството удължи правилата до 13 септември, като заяви, че е необходимо повече време за по-рязко спадане на новите инфекции.

"Цифрите наистина намаляват, но е твърде рано, за да бъдем спокойни", заяви министърът на здравеопазването Парк Ньонг-Ху.

Усилията за овладяване на продължаващото огнище са усложнени от стачка на около 16 000 стажанти лекари, които се противопоставят на плановете на правителството да реформира медицинския сектор, за да се справи по-добре с бъдещите епидемии.

Премиерът Чун Сиекюн призова лекарите да приемат сделката и да се върнат на работа по време на посещение в лечебен център на COVID-19 в Сеул.

Очаква се лекарите-стажанти да проведат среща, за да обсъдят следващите стъпки още в понеделник.