Южна Корея за първи път показа изтребителите си Ф-35 на церемония по случай Деня на въоръжените сили. Това вероятно ще вбеси КНДР, съобщават медии.

Сеул купува 40 изтребителя Ф-35 от Lockheed Martin, които трябва да бъдат доставени до 2021 г. Първата пратка самолети пристигна в страната тази година.

КНДР остро реагира на доставките, определяйки ги за голяма провокация, която нарушава наскоро сключените споразумения.

Снимка 445470

Източник: ЕПА

На събитие, с което се отбеляза годишнина от основаването на въоръжените сили на Южна Корея, президентът на държавата Мун Дже-ин обяви, цитиран от "Ройтерс", че днес южнокорейски изтребители са патрулирали над острови, които са свързани със спор с Япония. Токио протестира.

Мун Дже-ин поясни, че изтребители Ф-15K са патрулирали над спорните острови Докдо, които Япония нарича Такешима. Островите се контролират от Сеул, но Япония имат претенции към тях.

"Преди малко F-15K, най-добрият изтребител-бомбардировач в Североизточна Азия, се върна от патрулна мисия над нашата земя Докдо...без проблеми", каза Мун по време на речта си.

Снимка 445468

Източник: ЕПА

Военното министерство на Южна Корея разясни, че два от участващите четири изтребителя са патрулирали над островите.

Представител на външното министерство на Япония заяви пред "Ройтерс", че Токио протестира срещу действията на Южна Корея.

Мун присъства на церемония по повод празника във военновъздушна база в град Тегу, където бяха разположени четири от доставените от Lockheed Martin 8 изтребителя Ф-35.

Той не посочи конкретно Япония или Северна Корея, но предупреди, че днес ситуацията със сигурността е изключително непредсказуема, изискваща сила и иновации.

Снимка 445467

Източник: ЕПА