Южна Корея засили кампанията си за забрана на японското знаме на изгряващото слънце на Олимпийските игри в Токио. Това е поредният дипломатически спор между двете държави, свързан с военната им история, пише "Гардиън".

През септември спортното министерство на Южна Корея поиска от Международния олимпийски комитет да забрани флага, възприеман от много корейци като символ на японския милитаризъм и колониалното управление. Но след като не успя да си осигури подкрепата на комитета, наскоро южнокорейски депутати приеха резолюция, с която призовават да се забрани флагът на Олимпиадата. Според депутатите флагът е като нацистка свастика.

"Флаг, който символизира война, не е подходящ за мирни Олимпийски игри. Флагът на изгряващото слънце е подобен като символ на дявола за азиатците и корейците, както свастиката беше символ на нацистите, който напомня на европейците за инвазия и ужас ", коментира през септември южнокорейски депутат от управляващата Демократическа партия.

Организаторите на Олимпийските игри в Токио обявиха, че не планират да ограничат използването на флага по време на игрите, като подчертават, че е широко използван в Япония и няма никакво политическо значение.

Флагът kyokujitsuki, използван от японските имперски военноморски сили при кампании в Азия и Тихия океан преди и по време на Втората световна война, съдържа червен диск и 16 лъча. Той е приет от морските сили за самоотбрана през 1954 г.

Министерството на външните работи на Япония обяви, че тази седмица ще актуализира обяснението си за флага в отговор на кампанията на Южна Корея. Ведомството описва знамето като интегрална част от японската култура.