Има "отчаяна необходимост" от практически начини за подобряване на връзките със Северна Корея, заяви президентът на Юга Мун Дже-ин, цитиран от "Ройтерс".

Той добави, че е готов да се срещне съв севернокорейския лидер многократно, ако е необходимо.

Мун, който е отстранен от водещата си роля в дипломатическите усилия със Северна Корея през 2018 г., заяви, че съжалява за липсата на напредък в преговорите през изминалата година.

В ежегодното си новогодишно изказване в Сеул, Мун призова за нови разговори с Ким Чен-ун и обеща да продължи работата за улесняване на комуникацията между САЩ и Северна Корея.

"Във време на задънена улица в преговорите между САЩ и Северна Корея - и където дори сме загрижени за стъпка назад в междукорейските отношения - ние имаме отчаяна нужда от практически начини за подобряване на междукорейското сътрудничество", заяви той.

Той добави, че съвместната оферта за Олимпиада през 2032 г. ще бъде обединяващо събитие, както и завършването на междукорейската железница.

"Искаме да направим ера, в която раздялата вече не е пречка за мир и просперитет за Южна и Северна Корея", подчерта той.

Северна Корея не реагира на други неотдавнашни уверения от Сеул, а проектите за сътрудничество между съседите са в застой пред международните санкции, които възпрепятстват повечето бизнес със Севера.

Пхенян изрази недоволство от това, което нарича липсата на гъвкавост на Вашингтон, докато американските служители твърдят, че трябва да предприемат по-конкретни стъпки за демонтиране на своите ядрени оръжия и програми за балистични ракети, преди санкциите да бъдат отменени.

"Инерцията за преговорите между САЩ и Северна Корея трябва да продължи", заяви Мун. По думите му провокациите и заплахите не са полезни за никого.

През Нова година Ким Чен-ун заяви, че планира в бъдеще да разработи ядрени програми и да въведе "ново стратегическо оръжие", въпреки че сигнализира, че все още има място за диалог със САЩ.