Южна Корея е подписала сделки с Pfizer Inc и Johnson & Johnson"s Janssen за внос на коронавирусни ваксини, за да обхване до 16 милиона души, тъй като се бори с третата вълна на пандемията, заяви премиерът, цитиран от "Ройтерс".

Правителството се сблъсква с нарастващ обществен натиск заради плановете си за снабдяване с ваксини срещу COVID-19, тъй като в сряда страната отчете втория си най-висок дневен брой случаи.

Ваксината на Pfizer, разработена с германския партньор BioNTech, ще бъде достатъчна, за да обхване 10 милиона души и изпращането й се очаква през третото тримесечие на 2021 година.

"Мобилизираме всички национални способности, за да доставим пратките през второто тримесечие", каза министър-председателят Чунг Сиекюн.

Чунг каза, че дозите от Janssen - фармацевтичното подразделение на J&J - са добавени от първоначалното количество за 4 милиона души до 6 милиона и ще бъдат готови за имунизация от второто тримесечие.

Сделките на Pfizer и Janssen са част от правителствения план за закупуване на достатъчно дози от четири производители на лекарства и глобалната инициатива COVAX, подкрепена от Световната здравна организация, която ще позволи имунизация на поне 85% от населението на Южна Корея от 52 милиона.

Правителството вече е подписало сделка с AstraZeneca Plc, която ще бъде доставена още през януари следващата година, и е в окончателни преговори с Moderna Inc за подписване на сделка през януари за осигуряване на 20 милиона дози.

Здравните власти ще започнат публична програма за ваксинация още през февруари следващата година, която ще бъде завършена около ноември, преди началото на грипния сезон, Ян Донг-гьо, висш служител в Корейската агенция за контрол и превенция на заболяванията (KDCA), разказа брифинг.

Правителството отпусна допълнителни 1,3 трилиона вони (1,2 милиарда долара) към бюджета за следващата година за ваксини.

KDCA съобщи за 985 нови случая на коронавирус към сряда в полунощ, което доведе до общо 53 533, при 756 смъртни случая.

Южна Корея увеличи тестовете на повече от 55 000 души на ден, в сравнение с около 16 000 на ден през септември, за да проследи случаите с неизвестен произход и асимптоматични случаи.

Властите са затворили всички ски курорти и зимни туристически места и са забранили сбирки на повече от четири души в опит да спрат разпространението по време на коледните и новогодишните празници.