Кралица Елизабет II ще се срещне с дванадесети президент на САЩ за повече от 60 г., информира "Ройтерс".

През следващата седмица американският държавен глава Доналд Тръмп ще посети Обединеното кралство и ще проведе разговори с кралицата, която е на трона от 66 г. - най-дългият период в историята на британската монархия.

Властите на Острова се готвят за кончината на Елизабет II

Властите на Острова се готвят за кончината на Елизабет II

Кралицата е най-дълго управлявалия монарх

Елизабет се е срещала с всеки американски лидер от Хари Труман с изключение на Линдън Джонсън, но никога не е имало толкова голямо обществено недоволство на Острова, предизвикано от това, че мнозина британци не желаят Тръмп да посещава Великобритания заради спорните му политики.

Премиерът Тереза Мей покани Тръмп на държавно посещение, което включва преминаване с карета в Централен Лондон и банкет в Бъкингамския дворец. Мей отправи поканата по време на визитата си във Вашингтон след встъпването в длъжност на Тръмп през януари 2017 г. Британският премиер беше и първият чуждестранен лидер, срещнал се с новия президент на САЩ.

Само двама президенти на САЩ - Барак Обама и Джордж У. Буш - са били канени на пълна държавна визита. Тръмп няма да бъде посрещнат като предишните двама президенти, но все пак ще се срещне с Елизабет и мнозина британски депутати, които дори изразиха нежеланието си Тръмп да бъде допуснат на Острова.

След като беше поканен през миналата година, повече от 1,86 милиона души се подписаха под петиция Тръмп да не се кани на държавна визита, защото ще изложи кралицата.

Кметът на Лондон Садик Кан заяви, че Тръмп не е добре дошъл в британската столица, тъй като ще бъде посрещнат от масови мирни протести.

За следващата седмица са планирани протести.