Нобеловата награда за химия за 2017 година е присъдена съвместно на швейцареца Жак Дюбоше, американеца Йоахим Франк и шотландеца Ричард Хендерсън, съобщиха от Нобеловия комитет.

Те са удостоени с престижната награда за разработката на криоелектронна микроскопия за определяне на структурата на биомолекули с висока резолюция в разтвор.

С криоелектронната микроскопия се опростяват и подобряват изображенията на биомолекулите.

От комитета поясниха, че с този метод биохимията се пренася в нова ера, тъй като сега учените могат да замразяват биомолекули по време на движение и да разглеждат невиждани досега процеси. Това е изключително важно за разбирането на химията на живота, а също така и за развитието на фармацевтиката.

Жак Дюбоше е роден през 1942 г. в Егъл, Швейцария. През 1973 г. завършва докторат в Женевския университет и в университета в Базел. Професор е в Лозанския университет.

Йоахим Франк е роден през 1940 г. в Зиген, Германия. През 1970 г. завършва докторантура в Техническия университет в Мюнхен. Преподава в Колумбийския университет в Ню Йорк.

Роденият през 1945 г. в Единбург, Шотландия, Ричард Хендерсън завършва докторат през 1969 г. в Кеймбридж. Работи в същия университет.

През миналата година наградата беше връчена на французина Жан-Пиер Соваж, шотландеца Джеймс Фрейзър Стодарт и холандеца Бернар Феринха. Те са удостоени с престижната награда за "проектиране и синтез на молекулярни машини". Тримата са създали най-малките машини в света.

Трима европейци печелят Нобела за химия за 2016 г. за най-малките машини в света

Трима европейци печелят Нобела за химия за 2016 г. за най-малките машини в света

175 души са спечелили престижната награда

178 души са спечелили престижната награда, от които само четири жени. Средната възраст на нобеловите лауреати по химия е 58 г.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, когато и умира основателят на Нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896). Носителят на Нобеловата награда получава 9 милиона шведски крони ( 1,12 милиона долара) или с един милион шведски крони повече от предишни години. Увеличението на размера на наградата (8 милиона шведски крони или около 953 хиляди американски долара през 2016 г.) е в резултат на финансовата стабилност на фонда.

Нобеловата награда се присъжда от 1901 година.