Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова страните членки на НАТО да доставят повече оръжия на Украйна, съобщава "Ройтерс".

"Призовавам съюзниците да направят повече. В интерес на цялата ни сигурност е да се уверим, че Украйна ще надделее и (руският президент Владимир) Путин няма да спечели", настоя той в интервю за ДПА.

Столтенберг посочи, че е може би още по-важно Украйна да получи достатъчно боеприпаси за системите, с които вече разполага, и подчерта, че нуждата от муниции и резервни части е "огромна".

Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски в обръщение към група западни лидери поиска широка гама от оръжия и системи за противовъздушна отбрана за противодействие на руската инвазия.

ЕнБиСи: Какво означава Patriot от САЩ за Украйна и войната на Путин?

ЕнБиСи: Какво означава Patriot от САЩ за Украйна и войната на Путин?

Джайлс от Chatham House: Червените линии на Русия са блъф и самохвалство, но Кремъл иска Украйна да е необитаема

Съединените щати обявиха близо 2 милиарда долара допълнителна военна помощ за страната, която включва и системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът".

Според Столтенберг военната подкрепа за Украйна е най-бързият път към мир.

"Знаем, че повечето войни завършват на масата за преговори - вероятно и тази война - но знаем и че това, което Украйна може да постигне в тези преговори, зависи неразривно от военната ситуация", подчерта той.

Русия нахлу в Украйна на 24 февруари в това, което Путин нарича "специална военна операция" срещу предполагаеми заплахи за руската сигурност.

Украйна и нейните западни съюзници осъдиха действията на Москва като заграбване на земя в империалистически стил и наложиха санкции в опит да осуетят военната кампания.

По време на 11-месечната война десетки хиляди хора загинаха, милиони напуснаха домовете си, редица градове се превърнаха в руини, а световната икономика беше разтърсена, което доведе до скок на цените на енергията и храните.

Оръжия за Украйна: Какво военно оборудване дават над 30 страни?

Оръжия за Украйна: Какво военно оборудване дават над 30 страни?

Над 34 млрд. долара военна помощ от първите 10 страни