Нестабилните заеми и нарастващите нива на глобален дълг могат да пратят света в нова глобална финансова криза.

Това обяви германският финансов министър Волфганг Шойбле в интервю за Financial Times, цитирано от Money.bg.

Шойбле напуска поста и ще стане председател на Бундестага. 

Шойбле става председател на Бундестага, за да "държи под око" "Алтернатива за Германия"

Шойбле става председател на Бундестага, за да "държи под око" "Алтернатива за Германия"

Меркел лично го помолила на тази жертва

"Икономистите по целия свят са загрижени за повишените рискове, произтичащи от натрупването на все по-голяма ликвидност и нарастването на публичния и частния дълг... Аз също се тревожа за това", каза Шойбле.

Финансовият министър, който ще стане председател на Бундестага при новото германско правителство, предупреди, че "нови балони" скоро ще се появят, след като централните банки напомпаха трилиони долари на финансовите пазари.

Шойбле също така заяви, че е загрижен за потенциалната слабост в еврозоната, тъй като банките се опитаха да се справят със следкризисното наследство на лошите кредити.

Финансистът отдавна е най-проевропейският политик в кабинета на канцлера Ангела Меркел и е ключово влияние върху политическия отговор на континента към дълговата криза в еврозоната.

Заради позицията си за поддържане на строги икономии той често бе мишена на медийни атаки, особено в държави като Гърция.

Той изрази загрижеността си за световната икономика преди последната за него среща на Еврогрупата в Люксембург в понеделник, на която ще се срещнат финансовите министри на всички държави от еврозоната.