Съветът на ЕС прие мерки, които позволяват на блока да налага санкции на извършителите на кибератаки, които представляват заплаха за Общността или страните членки, включително и кибератаки срещу трети държави и международни организации, където рестриктивните мерки се разглеждат като необходимост за постигане на целите на Общата външна политика и политиката на сигурност, съобщава Съветът.

Новият санкциониращ режим обхваща кибератаки, които са проведени или са с произход извън ЕС; използвали инфраструктура извън Общността; извършени от физически лица или организации, които са създадени или действат извън ЕС; извършени са с помощта на физически лица или организации, които оперират извън ЕС.

Опит за извършване на кибератаки с потенциално голямо отражение също ще се покриват от този санкциониращ режим.

По-конкретно тази работна рамка позволява на ЕС за първи път да налага санкции на лица или организации, които са отговорни за кибератаки или опит за кибернападения, на тези, които предоставят финансова, техническа или материална помощ за такива атаки или тези, които са замесени по други начини. Санкциите може също да бъдат налагани на лица и организации, които са свързани с извършителите на кибератаки.

Рестриктивните мерки включват забрана за пътуване в ЕС и замразяване на активи на санкционираните лица и компании.

Работната рамка е изготвена за период от 2 г.