Астрономите се готвят за небесен спектакъл, когато Юпитер и Сатурн застават по-близо една до друга на вечерното небе, отколкото в продължение на близо 400 години, съобщава "Гардиън".

Небесното събитие е в понеделник, когато двете най-големи планети на Слънчевата система се появят рамо до рамо над хоризонта скоро след залез.

В далечното минало подобни подреждания на планетите се разглеждат като предвестници на бъдещи събития, от големи пожари и наводнения до раждането на Христос и окончателния крах на цивилизацията.

Подреждането им ще достигне своя връх в 6,37 ч. по Гринуич, но събитието ще бъде видимо във Великобритания от около 16,30 ч. до 18,00 ч. при 15 градуса над югозападния хоризонт.

Орбитите на двете големи планети се подреждат на всеки 20 години, но много от тях е невъзможно да се видят с просто око, защото се случват през деня. Други са по-малко впечатляващи събития, тъй като планетите не се сближават много. Тази година ще бъде най-близкото им сближаване от 1623 г.

"Наистина е специално Юпитер и Сатурн да се виждат толкова близо един до друг", коментира д-р Емили Драбек-Маундър, астроном от Кралската обсерватория в Гринуич. "Това е нещо, което е хубаво да се види."

Планетите ще са толкова близо, че може да изглеждат като една много ярка звезда. Подобно подреждане ще настъпи през 2080 г. Събитието съвпада със зимното слънцестоене, най-краткия ден и най-дългата нощ.

Матю Бейт, професор по теоретична астрофизика от Университета Ексетър, е монтирал телескоп на покрива на сградата и възнамерява да предаде на живо своите наблюдения на планетите в събота или неделя в YouTube. Тазгодишното събитие има особено значение, тъй като няма данни някой да е гледал подобно съчетание през телескоп досега.

"Ако имате обикновен, сравнително малък телескоп, трябва да можете да виждате Юпитер и Сатурн едновременно през окуляра", каза той. При средно увеличение, Галилеевите луни на Юпитер (четирите най-големи спътника), пръстените на Сатурн и най-голямата му луна Титан, също трябва да бъдат видими. Готиното е, че Галилей за първи път наблюдава Юпитер и Сатурн през 1610 г., 13 години преди последното наистина близко подреждане. Но няма данни някой да е наблюдавал събитието от 1623 г. с телескоп", допълва той.

Историческите сведения проследяват интереса към съвпада на двете планети поне от 8 век в Багдад. Но космическите взаимодействия завладяват учените още много векове. Германският астроном Йоханес Кеплер наблюдава страхотно взаимодействие през 1603 г. и супернова година по-късно. Кеплер изчислява, че през 7ма година пр. Н. Е. трябва да се е случило още едно голямо събитие. Това също, предполага той, може да е предшествало свръхнова, която сега е известна като Коледната звезда.

Много съвременни учени не биха се съгласили. "Тези връзки са големи събития за астролозите, но от научна гледна точка те няма да имат никакъв ефект на Земята", коментира Бейт.

Пикът на Юпитер и Сатурн е 18.37 ч. по британско време в понеделник, 21 декември, но точното време всъщност няма значение. От 19 до 23 декември планетите ще се появят близо една до друга. Най-доброто време за гледане е около половин час след залез, но само за 1 час и 30 минути. Ако облаците не развалят шоуто, планетите ще се появят като две ярки точки - дори в замърсени със светлина градове - на около 10 до 15 градуса над хоризонта.

С невъоръжено око и двете планети ще бъдат видими, много близо една до друга, но не и луните на Юпитер или пръстените на Сатурн. С добър бинокъл - 7x или 8x увеличение - четирите най-големи луни на Юпитер трябва да бъдат видими.

Приличен малък телескоп с 50-кратно увеличение трябва да е достатъчен за двете планети, Галилеевите спътници на Юпитер, пръстените на Сатурн и евентуално някои от неговите спътници.

Друг вариант е да гледате шоуто онлайн. Редица астрономически групи по света имат планове да предават на живо събитието.