За първи път от 2010 г. е отчетен ръст на продажбите на оръжие по света. Това показва ново проучване на международната оръжейна индустрия по света, публикувано от Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ).

Продажбите на оръжие и военни услуги от 100-те най-големи оръжейни компании в света са се увеличили с 1,9 процента през 2016 г. в сравнение с 2015 г., достигайки 374,8 милиарда долара. Също така представлява увеличение от 38% от 2002 г., когато СИПРИ започва да събира информация за корпоративните оръжейни сделки. Това е първата година с ръст след пет години на спад.

Американските компании са продали оръжие през 2016 г. на стойност 217,2 милиарда долара, което е с 4% ръст в сравнение с предходната година. Увеличението е продиктувано от американските военни операции в чужбина и продажбата оръжие на други държави.

Компанията "Локхийд Мартин" остава най-големият производител на оръжие в света. Гигантът е отчел 10,7% увеличение на продажбите си през 2016 г.

Оръжейните продажби на компании от Западна Европа остават стабилни. Те са продали оръжие на стойност общо 91,6 милиарда долара или с 0,2% увеличение от 2015 г. Но има разминаване при отделните държави. Като цяло френските и италиански компании отчитат спад, а британските и германските увеличение.

Продажбите на руско оръжие се увеличават. Москва е отчела 3,8 на сто увеличение, след като през 2016 г. е продала оръжие за 26,6 милиарда долара. Руските компании представляват 7,1% от всички продажби в света. Но при десетте компании в списъка има разминаване - пет компании регистрират увеличение, докато останалите пет - спад. На най-висока позиция е разположена United Aircraft Corporation, която е на 13-то място.

Южна Корея доминира в категорията "появяващи се производители" на оръжие, в която влизат Бразилия, Индия и Турция.