За първи път от 8 месеца германски депутати получиха достъп до базираните войници от Бундесвера в Турция, съобщава ДПА.

Германските депутати са получили информация, че турското правителство не възразява срещу посещението им в натовската база в Коня, Централна Турция.

Информацията излиза на фона на спора между Германия и Турция относно достъпа до турската военновъздушна база "Инджирлик". Германският канцлер Ангела Меркел заплаши да изтегли войниците си от базата, ако Турция продължи да не допуска германски законодатели в базата.

Наскоро Турция не позволи на няколко членове на германския парламент да посетят базата.

Въпреки че Турция даде зелена светлина за базата в Коня, турското правителство продължава да не предоставя достъп на германски политици до "Инджирлик".

В Коня има около 20 германски войници и самолети на НАТО, които участват в коалицията срещу ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия.

Германия има 260 войници в "Инджирлик".

Отношенията между двете държави се влошиха още през миналата година, когато Бундестагът нарече арменското клане в Османската империя геноцид. Опитите на турския лидер Реджеп Ердоган да привлече подкрепата на турците в Германия преди референдума за увеличаване на правомощията по-рано тази година доведе до ново напрежение между двете държави.

Междувременно "Хюриет" съобщава, позовавайки се на Ердоган, че външните министри на Германия и Турция ще обсъдят спора за базата "Инджирлик".