Властите в Хонконг официално забраниха група, която насърчава независимост от Китай, информира "Ройтерс".

Осведомителната агенция подчертава, че за първи път е забранена политическа организация, откакто Великобритания предаде бившата колония под китайско управление през 1997 г.

Нов влак-стрела от Хонконг е сигнал за високоскоростна интеграция с Китай

Нов влак-стрела от Хонконг е сигнал за високоскоростна интеграция с Китай

Железопътният проект е за 11 милиарда долара

Секретарят по сигурността в града Джон Лий обяви в кратко съобщение, публикувано в официалния вестник на правителството, че забраняват Националната партия на Хонконг. Преди 10 дни партията аргументира позицията си срещу решението на властите.

Лий е наредил забраната в съответствие с малко известен закон от колониалната ера, който изисква всички социални групи и организации да се регистрират в полицията. Законът позволява на правителството да забранява групи "в интерес на националната сигурност, обществения ред или защитата на правата и свободите на другите".

По-късно Лий заяви пред журналисти, че двугодишната група се е подготвяла да използва "всички методи", за да обяви независимост на Хонконг, което представлява заплаха за националната сигурност и нарушаване на Основния закон, миниконституция, която управлява отношенията на Хонконг с Китай.

Ясно е, че целта им е да направят Хонконг република, подчерта секретарят по сигурността и добави, че групата разпространява "омраза и дискриминация срещу континентален Китай".

Властите не изключват забрана и на други групи.

Хонконг се управлява на принципа "една държава - две системи", който позволява на световния финансов център висока степен на автономия и свободи за разлика от Китай, включително независима правосъдна система и свобода на словото и на сдружаване.