За първи път Саудитска Арабия се отваря за чуждестранни туристи, информира АФП.

Рияд за първи път ще предложи туристически визи, което е част от плановете на ултраконсервативното кралство да диверсифицира икономиката си, която е свързанa само с петрол. Но жените все още ще трябва да носят "скромни дрехи".

Развиване на туризма е една от главните задачи във Визия 2030 на престолонаследника Мохамед бин Салман, който ръководи програмата с реформи, за да подготви най-голямата арабска икономика за постпетролния период.

Съобщението идва седмици след атаките срещу рафинерии на Саудитска Арабия, които разтърсиха световните пазари и увеличиха страховете от мащабен регионален конфликт. Вашингтон и други държави обвиняват Иран, който отрича да е замесен.

"Отварянето на Саудитска Арабия към международните туристи е исторически момент за страната ни. Посетителите ще бъдат изненадани...от богатството, което имаме да споделим - пет паметника на световното културно наследство в списъка на ЮНЕСКО, жизнена местна култура и смайваща природна красота", обяви Рияд.

В събота Саудитска Арабия ще започне да издава туристически визи онлайн за гражданите на 49 държави. Кралството ще смекчи стриктния дрескод за чужденките, като ще им позволи да се разхождат на обществени места без традиционната роба абая, която е задължителна за саудитските жени. Чужденките ще трябва да носят "скромни дрехи", като не се уточнява.

Правителството се надява туризмът да допринесе с 10% от БВП до 2030 г. в сравнение с 3% сега. Целта е до 2030 г. страната да привлича по 100 милиона туристи на година. Но страната в момента няма необходимата инфраструктура, като местни представители изчисляват, че ще са необходими 500 000 нови хотелски стаи в цялата държава през следващото десетилетие. Секторът се очаква да създаде 1 милион работни места, което ще помогне в борбата с младежката безработица.