За първи път в историята изцяло дамски екип ремонтира Международната космическа станция, съобщава АП. Екипът от жени напусна станцията, за да поправи част от електрозахранването.

Първото подобно начинание трябваше да се проведе миналата пролет. Кристина Кох и Ан Макклейн трябваше да напуснат Международната космическа станция и да поставят батерии, но в крайна сметка участва само Кох заради липса на костюми със среден размер.

Но днес астронавтите на НАСА Кристина Кох и  Джесика Меир излязоха една по една от станцията, с което влязоха в историята. За първи път станцията се ремонтира от екип, в който няма мъже.

Катрин Съливан е първата американка, участвала в космическа разходка. Тя влиза в историята на страната си преди 35 г.

НАСА показа космическите костюми, предназначени за първата жена на Луната

НАСА показа космическите костюми, предназначени за първата жена на Луната

Новото поколение космически скафандри са направени за програмата "Артемис"

Администраторът на НАСА Джим Брайдънстайн гледа голямото събитие от централната на агенцията във Вашингтон.

Ние имаме точните хора за точната работа в точното време. Те вдъхновяват хората по целия свят, включително и мен. Много съм ентусиазиран от тази мисия, коментира той.

Снимка 448382

Източник: ЕПА

Кох и Меир трябваше да поставят нови батерии през следващата седмица, но бяха принудени да излязат три дни по-рано заради проблем с техниката, възникнал през уикенда. Те ще заменят старо зарядно за батерии за една от трите нови батерии, поставени миналата седмица от Кох и Андрю Морган.

Меир прави дебют. Тя е 228-ият човек в света, който излиза на космическа разходка и 15-тата жена. Това е четвърто излизане от станцията за Кох, която вече е седем месеца на станцията от 11-месечната й мисия, което ще я направи жената с най-дълъг престой на Международната космическа станция.

Снимка 448380

Източник: ЕПА