Опозицията в Косово печели предсрочните избори в страната. Така тя за първи път побеждава бившите командири от Армията за освобождение на Косово, които управляват държавата от 20 г., информира АП.

При 96% от преброените бюлетини лявото Движение "Самоопределение" получава 26% на вота. С един процент по-малко (25%) на втора позиция е друга партия от опозицията - консервативната Демократична лига на Косово.

Две опозиционни партии водят на вота в Косово

Две опозиционни партии водят на вота в Косово

Промяна в политиката на Прищина

Бившата управляваща Демократическата партия на Косово призна поражението си, след като спечели 21 на сто. Алианс за бъдещето на Косово на бившия премиер Рамуш Харадинай получи 12 на сто.

Подкрепяната от Белград Сръбска листа автоматично получава 10 депутати в 120-местния парламент. Други десет места са запазени за други малцинства.

"Отворихме нова страница за нашата република...след тази голяма победа, която е повече ваша, отколкото наша", обяви лидерът на "Самоопределение" и кандидат за премиер Албин Курти пред хиляди поддръжници в Прищина в неделя вечерта.

Косово провежда предсрочни парламентарни избори

Косово провежда предсрочни парламентарни избори

На фона на сложните отношения със Сърбия и разследването срещу Харадинай

Изборите в неделя се проведоха на фона на призиви лидерите да възобновят диалога със Сърбия за нормализиране на отношенията. Преговорите между двете държави са блокирани от решението на косовското правителство да наложи 100% мита върху сръбските стоки.

44-годишният Курти сега трябва да формира коалиционно правителство. Той не казва как ще разреши проблемите със Сърбия.

Неговата партия използва крайни методи като сълзотворен газ и бутилки с вода в парламента срещу споразумения със Сърбия.