За първи път в историята си Германия прие национална стратегия за насърчаване на равенство между половете, която е с цел прекратяване на годините на анемичен напредък в осигуряването на равни права и отношение към жените, информира АФП.

В стратегията са заложени целите на всички министерства и правителствени агенции, включително намаляване на разликата в заплатите при мъжете и жените и по-добро представителство на жените в бизнеса и политиката, обяви министърът на семейството и децата Франциска Гифай.

"Това е първата в историята на Федерална република Германия стратегия за равенството, която е координирана и съгласувана с всички министерства", каза тя и описа стратегията като "важно събитие".

Планът включва фокус върху баланса между работа и личен живот и факта, че жените е по-вероятно да работят почасова работа или изобщо да не работят заради семейни ангажименти. Също се съсредоточава върху увеличаване на присъствието на жените на управленски позиции, включително и на държавна служба, и по-добро представителство в политиката.

Управляващият консервативен Християндемократически съюз тази седмица показа, че работи по въпроса. Партийният лидер Анегрет Крамп-Каренбауер обяви задължителни квоти. Жените ще заемат най-малко 50% от висшите позиции на местно ниво до 2025 г.

Правителството също работи върху стратегия за увеличаване на процента на жените в управителните съвети, така че съществуващата квота от 30% да се прилага в 600 компании вместо 105 в момента, поясни Гифай.

Въпреки че канцлерът е жена, Германия е под средното европейско ниво що се отнася до равенството между мъжете и жените, според индекса от 2019 г. на Европейския институт за равенство между половете.

Жените печелят средно 20% по-малко от мъжете и заемат само 15% от позициите в управителните съвети.

Представителството на жените в Бундестага е най-ниското ниво от 20 г. и повече от 90% от местните кметове са мъже, подчерта Гифай.

Исторически въпросът за равенството между половете е бил особено спорен в бивша Западна Германия, където жените са искали разрешението на съпрузите си да работят до 1977 г.

Преди обединението малко над 50% от жените в Западна Германия са работили в сравнение с 91% от жените в бивша Източна Германия.