За първи път за последните повече от 30 години американски боен кораб ще посети Нова Зеландия, за да помогне за евакуирането на хора, изолирани след силното земетресение, съобщава АП.

Земетресението със 7,8 по Рихтер и последвалите силни вторични труса взеха живота на най-малко двама души и доведоха до материални щети в размер на милиарди долари.

Пълна разруха и щети за милиарди долари след земетресението в Нова Зеландия

Пълна разруха и щети за милиарди долари след земетресението в Нова Зеландия

Това обяви премиерът

Най-засегнат е крайбрежният град Каикоура.

Военният министър на Нова Зеландия обяви, че корабът може да изпрати два хеликоптера, които да помогнат за транспортирането на хора от града, тъй като достъпът до него с влак и автомобил е прекъснат.

Корабът USS Sampson плаваше към Окланд във връзка с тържества в сряда, с които ще се отбележат 75 години от сформирането на ВМС на Нова Зеландия. Но сега корабът ще трябва да промени курса и да се отправи към засегнатите райони, за да помогне.

Мощният трус в Нова Зеландия взе жертви, причини материални щети

Мощният трус в Нова Зеландия взе жертви, причини материални щети

Затвори училища и университети

Посещението е значимо, защото ще се сложи край на 30-годишна криза между двете държави в областта на военната отбрана. Нова Зеландия забраняваше американски бойни кораби и подводници с ядрени оръжия да акостират в страната.

Военният министър изтъкна, че въпреки промяната в плановете, "трогателно" е да се види годишнината да бъде отбелязана със сътрудничество и другарство.

Цунами към Нова Зеландия след  земетресение 7,8 по Рихтер
Обновена

Цунами към Нова Зеландия след земетресение 7,8 по Рихтер

Няма информация за жертви.

Властите обявиха, че са евакуирали около 140 туристи и жители от град Каикоура. Две бебета има сред спасените днес с четири хеликоптера NH90.

Също е доставена храна, вода, гориво и други необходими неща на бедстващите.