САЩ са дълбоко загрижени от планираните действия на Русия да оттегли ратификацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ДВЗЯО), пише Държавният департамент на САЩ.

Това представлява значителна стъпка в грешна посока, отвеждайки ни по-далеч от, а не по-близо до влизането му в сила. Действията на Русия само ще послужат за намаляване на доверието в международния режим за контрол на оръжията. Оценяваме подобни изявления на загриженост, изразени от много други държави през последните седмици относно това действие. 

Ще продължим да подчертаваме безотговорността на неотдавнашната реторика на Русия по отношение на изпитанията на ядрено оръжие и ДВЗЯО. Това продължава обезпокоителните и погрешни усилия на Москва да увеличи ядрените рискове и да повиши напрежението, докато води незаконната си война срещу Украйна.

Руски официални лица казват, че планираният ход на Русия да оттегли ратификацията си не означава, че ще възобнови тестовете и ние призоваваме Москва да се придържа към тези изявления.

Съединените щати остават ангажирани с постигането на влизане в сила на ДВЗЯО и ние потвърждаваме ангажимента си към нашия мораториум за изпитване на ядрени експлозиви с нулева мощност, който е в сила от 30 години.

От съществено значение е да запазим глобалната норма срещу опитите с ядрени експлозии.

Путин отмени ратификацията от Русия на договора за забрана на ядрените опити

Путин отмени ратификацията от Русия на договора за забрана на ядрените опити

Москва твърди, че няма да възобнови ядрените тестове, освен ако Вашингтон не го направи