Президентът Владимир Путин подписа днес закон, който отменя руската ратификация на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ДВЗЯО), съобщава "Ройтерс". Според него този ход има за цел да приведе Москва в съответствие със Съединените щати.

Москва твърди, че няма да възобнови ядрените тестове, освен ако Вашингтон не го направи. Според страната дератификация не променя ядрената ѝ позиция или начина, по който споделя информация за ядрените си дейности.

Вашингтон е подписал, но не е ратифицирал договорът за забрана на ядрените опити от 1996 г. Путин заяви, че иска Русия, която е подписала и ратифицирала пакта, да възприеме същата позиция по договора като Съединените щати.

Напускането на договора не означава, че Русия планира ядрен опит

Напускането на договора не означава, че Русия планира ядрен опит

Русия ще се придържа към мораториума за тестване, обявен през 1992 г

Някои западни експерти по контрол на оръжията са загрижени, че Русия може да се обмисля ядрен тест за да предизвика страх на фона на войната в Украйна.

Путин каза на 5 октомври, че не е готов да обяви дали Русия трябва или не да възобнови ядрените опити след призивите на някои руски експерти по сигурността и законодатели да тестват ядрена бомба като предупреждение към Запада. Някои западни експерти се опасяват, че ако подобен ход се случи, може да постави началото на нова ера на ядрени опити с голяма мощност.

Одобрението на Путин на закона за дератификация беше публикувано на правителствен уебсайт, като там пише, че решението влиза в сила незабавно. И двете камари на руския парламент вече одобриха тази стъпка.

Постсъветска Русия никога не е извършвала ядрен опит. Съветският съюз последно тества през 1990 г., а САЩ през 1992 г.

Русия се разбърза с отмяната на мораториума върху ядрените опити

Русия се разбърза с отмяната на мораториума върху ядрените опити

Парламентът ще обсъди въпроса ня следващото си заседание

През последните години Русия излиза от редица договори в областта на разработването, разпространението и употребата на оръжия, като през февруари тази година преустанови участието си в Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ). През 2021 г. излиза от международния Договор за открито небе. През 2019 г. със САЩ прекратяват ядрения Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

Страната е влизала и в пререкания с Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) за предполагаеми употреби на химическо оръжие.