Група от 45 страни, оглавявана от САЩ, официално поиска от Кремъл обяснения за употребата на химическо оръжие при отравянето на Алексей Навални през август миналата година. Това стана на заседание на Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), което се състоя на 5 октомври в Хага, съобщи VoA с позоваване на американския Държавен департамент.

45-те държави съставиха списък от въпроси, на които Москва трябва да даде отговор.

ОЗХО откри следи от новичок в кръвта на Навални

ОЗХО откри следи от новичок в кръвта на Навални

Потвърди констатациите на Германия

Искането им е отправено по силата на Конвенцията за забрана на химическите оръжия, която Русия е подписала. Участието в конвенцията позволява на страните, които са я подписали, да искат разяснения по всеки въпрос, предизвикващ съмнение за нарушаване на забраната за употреба на химически оръжия.

Съединените щати и международната общност отдавна настояват Москва да даде обяснения във връзка с опита за отравяне на Навални с химическо оръжие, както и да отговори дали ще сътрудничи на ОЗХО.

Според процедурата, записана в т. 2, раздел IV от Конвенцията за химическите оръжия, Русия е длъжна да отговори в рамките на 10 дни.

Русия плаши да напусне ОЗХО – не харесва решенията за Навални, Скрипал и Сирия

Русия плаши да напусне ОЗХО – не харесва решенията за Навални, Скрипал и Сирия

Засега обаче Москва остава...

"Съединените щати стигнаха до извода, че агенти на ФСБ (руската Федерална служба за сигурност - б.р.) са отровили Навални в Русия, като са използвали (...) нервно-паралитично вещество от групата на "новичок". (...) Подобни химически оръжия са изследвани, разработвани и прилагани само от Русия." - се казва в съобщение на Държавния департамент.

"Такива действия не може да останат безнаказани. Съединените щати призовават Русия да отговори на въпросите, както налагат ангажиментите й, и да разясни пред международната общност както се прави за недопускането на по-нататъшна употреба на химически оръжия, произвеждани на руска територия." - се казва в изявлението.

Припомняме, през август 2020 г. Навални се почувства зле след качването си на самолет, пътуващ от Томск за Москва. След извънредно кацане на самолета в Омск, той беше приет в болница в изключително тежко състояние. По-късно той бе превозен до клиника в Берлин, след като властите дълго отказваха да го пуснат на лечение извън страната. Германската страна потвърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок. Москва нееднократно отричаше това, но анализ на експерти от ОЗХО потвърди информацията на германските специалисти.

Опозиционният лидер беше арестуван на летището в Москва веднага след завръщането си в Русия. През февруари той беше осъден на две и половина години затвор заради това, че е напуснал страната в нарушение на предписанията на условна присъда по дело, което той определя като изфабрикувано. Съдът не взе под внимание факта, че е бил в безсъзнание, когато е изведен от страната, за да бъде спасен животът му.