Предполагаема заблудена ракета се взриви северно от кипърската столица Никозия, съобщиха кипърските турци, цитирани от "Индипендънт", АП и "Ройтерс".

Ерсин Татар, министър-председател на Северен Кипър, отцепила се държава, призната само от Турция, каза, че никой не е пострадал при взрива преди зазоряване близо до село Ташкент, известно още като Вуно, североизточно от столицата.

Ракетата е падна на планински склон около 1 часа сутринта в понеделник. Ударът подпали хълмовете и се чу на километри.

Властите проучват отломки на мястото на катастрофата, но предварителните констатации показват, че обектът може да е заблудена ракета, идваща от Близкия изток.

"Първата оценка е, че произведена в Русия ракета... която е част от системата за противовъздушна отбрана, която е използвана по време на въздушен удар срещу Сирия", коментира външният министър на кипърските турци Кудрет Озерсай.

Озерсей каза, че ракетата вероятно е избухнала във въздуха, тъй като не е имало ударен кратер и части от обекта са открити на няколко километра от Ташкент/Вуно.

Той каза, че надписите по отломки съвпадат с парчета от руско произведена ракета С-200, която се разби в Газиантеп, Турция, през юли 2018 г.

Той каза, че ракетата може да е паднала над Кипър, след като е стигнала предела на своя обсег.

Мустафа Акинджи, лидерът на кипърските турци, свърза инцидента с военни операции в Близкия изток, въпреки че военните провеждат допълнителни разследвания, за да установят. "Това е една от лошите страни на войната в региона, който попада в нашата страна".

Кипър е на около 120 мили от Сирия. По време на експлозията израелските военни самолети изстрелваха ракети, насочени към позиции на сирийски военни в Хомс и покрайнините на Дамаск при атака, при която загинаха най-малко четирима цивилни и бяха ранени други 21.

Ако бъде потвърдено, това ще бъде първият път, когато Кипър е пострадал от военните операции в Близкия изток, въпреки близостта си до региона.

Военен анализатор на кипърските гърци Андреас Пентарас се съгласи, че отломките предполагат, че това е руско произведена ракета С-200. "На тях има руски надписи, така че се предполага, че е руско производство. Сирия използва ракети руско производство, така че ... това може да е С-200", каза Пентарас, пенсиониран армейски генерал, пред Сигма ТВ в Кипър.

Той каза, че технология за заглушаване може да е отклонила ракетата.

Друг експерт, Зенонас Циарас, каза, че ракетите С-200 са проектирани да експлодират във въздуха, ако не уцелят цел.

Жителите казаха на кипърските медии, че са видели светлина в небето, след което три силни експлозии са чути на километри.

Ташкент/Вуно е малко селце в подножието на планинска верига, обграждаща Северен Кипър. Селото има две имена поради продължаващото разделение на Кипър - Ташкент е турското му име, но селото е известно и с гръцкото си име Вуно.

Властите евакуираха някои домове, а премиерът на кипърските турци Татар каза, че турските военни власти могат да помогнат в текущото разследване.

Кипърският министър на отбраната Саввас Ангелидес каза, че правителствените власти разследват взрива, но се въздържат от спекулации за причините за него.