Берлински съд постанови, че Берлин трябва да наложи забрана за дизелови автомобили на някои улици, където емисиите на азотен оксид надвишават допустимите ограничения, съобщават АФП и "Ройтерс".

Искът срещу столичните власти е внесен от природозащитната лобистка група DUH, която иска от Берлин да намали замърсяването на въздуха чрез забрана на дизеловите автомобили до стандарт Euro 4 от края на 2018 г. и за автомобили до стандарт Euro 5 от септември 2019 г.

Забраната за дизелови автомобили в Хамбург влезе в сила

Забраната за дизелови автомобили в Хамбург влезе в сила

Случаят беше внесен от природозащитни организации

Забраната се отнася за 11 секции от големи пътни артерии в центъра на града, включително и част от Friedrichstrasse. Тя трябва да бъде приложена напълно до юни 2019 г., реши съдът, цитиран от ДПА.

Германската агенция отбелязва, че съдебното решение е частичен успех за DUH, тъй като организацията искаше забрана на всички дизелови автомобили със стандарти от Euro 1 до Euro 5 в района на Ringbahn.

Но съдът подчерта, че частичната забрана ще позволи намаляване на емисиите на азотен оксид.

Подобна забрана влиза в сила във Франкфурт от февруари. Тази година град Хамбург доброволно спря дизелови автомобили, които не покриват стандарта за изгорелите газове Euro-6.