Шофьорите на по-стари дизелови автомобили нямат право да използват две пътни отсечки в Хамбург - първият германски град, който налага подобна забрана, информира АП.

По-рано тази година германският съд постанови, че местните власти могат да налагат забрана на дизелови автомобили, което е част от мерки за ограничаване на емисиите от азотни оксиди и защита на общественото здраве.

Хамбург е първият град в Германия, налагащ частична забрана на дизеловите коли

Хамбург е първият град в Германия, налагащ частична забрана на дизеловите коли

Пристанищният град ще блокира част от две улици

Случаят беше внесен от природозащитни организации, които недоволстват от провала на правителството да наложи мерки за изпълнение на европейските ограничения за борба със замърсяването на въздуха. Друга причина е възникналият скандал с германски производители на автомобили. Реномето на дизеловите автомобили понесе голям удар през 2015 г., когато автомобилният гигант "Фолксваген" призна, че е поставил софтуер на дизеловите си коли, манипулиращ лабораторните данни за произведените емисии.

Съдът в Германия разреши забрана на дизеловите автомобили в градовете

Съдът в Германия разреши забрана на дизеловите автомобили в градовете

Сега всичко е в ръцете на германските провинции и градове

Днес забраната в Хамбург влезе в сила. Тя се отнася за две натоварени пътни артерии с дължина 2,2 километра.

"Грийнпийс" съобщи, че се надява Хамбург и други германски градове да последват Копенхаген и Амстердам и да преосмислят транспортната си политика.