Забраниха на руските делегати в ПАСЕ, които са ваксинирани с препарата срещу коронавирус "Спутник V", да напускат хотела си в Страсбург, освен за участие в заседанията на Парламентарната асамблея на съвета на Европа, чиято сесия започва на 27 септември.

Предписанието е издадено изданието, тъй като Русия е в червената зона по отношение на коронавирусната инфекция. Същевременно руската ваксина не е призната от здравните органи на Европейския съюз, съобщава изданието lenta.ru.

"Делегацията ни получи указание - можете да ходите само от хотела до сградата на Парламентарната асамблея", заяви членът на руската делегация Владимир Круглий, депутат от руския сенат.

По думите му, турската делегация, която също идва от държава в червената зона, но е ваксинирана с Pfizer, не е имала такъв проблем. Украинските делегати също са се придвижвали свободно.

Инспектори на СЗО откриха сериозни нарушения при производството на "Спутник V"

Инспектори на СЗО откриха сериозни нарушения при производството на "Спутник V"

Под съмнение е стерилността, контролът...

Круглий изразява възмущение, че СЗО и досега не е одобрила руската ваксина, за която Москва отдавна е подала "всички документи". Според него, това е дискриминация.

Припомняме Европейската агенция по лекарствата отказва регистрация на препарата "Спутник V", тъй като липсват поисканите документи за третата фаза на изпитанията, а СЗО прекрати процедурата по одобряването му, след като откри нарушения при производството му.

Урсула фон дер Лайен: Липсата на данни за "Спутник V" поражда въпроси

Урсула фон дер Лайен: Липсата на данни за "Спутник V" поражда въпроси

"Стана много тихо около "Спутник V"

През миналата седмица имаше аналогична ситуация и в ООН. Руският представител Василий Небензя изригна срещу американските власти, които поискаха от руската делегация да представи доказателства, че е ваксинирана, за да бъде допусната до залата на Генералната асамблея. Тъй като руските представители са ваксинирани с неодобрения от СЗО и САЩ препарат "Спутник V", те не отговарят на условията валидна ваксинация.

Небензя обвини властите в Ню Йорк, че проявяват дискриминация.